torsdag 25 april 2013

Har öppnat upp alla fönster. Det blåser en lätt vind genom huset och luften luktar salt och lack. Bruset från motorvägen blandas med slipljud från hamnplan. Presenningar som prasslar lite, måsarna som skriar. Jag måste få ut vintern. Vintern måste ut, ut ur mitt hus, ut ur mitt huvud. Det vill sig inte, jag fattar inte att dagarna har gått utan att träden har börjat knoppa sig på riktigt, utan att maskrosorna börjar visa sina ansikten, utan att gräsmattan har bytt färg från gult till grönt. Eller, gräsmattan. Den kan ju ha heldött eftersom vi är sämst på trädgårdsskötsel. Men ändå. Det går inte ihop i mitt huvud. Så därför har jag fortfarande mars. Och därför måste jag vädra, vädra, vädra ut vintern.

I mig bor en stor trötthet granne med barnet som vilar huvudet mot min mage där inne. En känslomässig trötthet, som jag inte har upplevt tidigare. Käppar i hjulen. Jag vill bara ligga på sängen och vara helt tom och känna hur någon vänder och vrider sig. Allt annat blir för mycket. Överväldigande. Ögonen vill bara sluta sig och hela min uppmärksamhet vänder sig inåt. Varje graviditet känns som en kamp för överlevnad. Min första var rent fysisk. Jag hade ont, ont, ont, var stor och havandeskapsförgiftad. Vilsen. Min andra var rent praktisk. Vad ska vi göra, hur ska vi bo, hur tänker vi nu, hur ska vi lösa det här. Tusen frågor som jag pepprade mannen och mig själv med. Ordnade. Flyttade. Utbildade mig.
Nu, nu handlar det om det känslomässiga. Alla tankar, all oro, kampen för att själv hinna med i svängarna. Att hitta balansen. Den inre och yttre, det blir en kamp när huden liksom saknas. När hormonerna så uppenbart har dansat åt ett helt annat håll än det jag hoppades på.

2 kommentarer:

  1. Är det så den känns - graviditeten? Eller kan kännas, den tycks ju ha tett sig ytterst olika för dig. Vad hände med att glida runt på små moln och bara stråla? J*kla hormoner att ställa till det.

    Det är ju så lockande att försöka ge råd. Men vad kan jag säga? Inte mycket mer än att vila gör gott när vila är vad kroppen vill. Om du lägger dig nu och sluter ögonen så kommer vi och väcker dig när gräset är grönt och trädens blad har slagit ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här med att vara gravid och glida runt och stråla... Det är nog graviditet sedd utifrån. De gånger jag bara strålat är få. Och glida runt, hahaha... Tanken på graviditet är så vacker, så fin, det är så underbart att få bära ett barn, att få vara livets vagga, att få vara blivande mamma. Att få sparken för allra första gången. Det är magiskt. Men sen kan det bli som med min yngste, han som visste precis var gaspedalen satt och när han sparkade så pruttade jag högre än vad som mänskligt är. Detta kunde ske precis överallt, precis när som helst. Det var inte magiskt. Det var mer verkligt. Precis som med mödraskap så är tanken så mycket vackrare än verkligheten. För i drömmen, i tanken, så glider man runt alldeles rund om magen och vacker, man överraskningsfiser inte precis var som helst, eller kräks när man råkar tänka på indisk mat, eller svettas litervis, eller blir för tjock för att ta på sig strumporna själv, eller svullnar om fötterna så att mannens skor inte ens passar längre...
      Och du gav mig det bästa och finaste rådet hittills, jag går och lägger mig. Och hoppas att det inte dröjer alltför länge innan ni väcker mig.

      Radera